Здорове харчування: що змінилося в порадах і чому все стало набагато легше.

  • 02.04.2024 06:45
  • 3 хвилини читання
Здорове харчування: що змінилося в порадах і чому все стало набагато легше.

Основна рекомендація щодо здорового харчування, яка актуальна зараз, полягає в дотриманні принципу "гарвардської тарілки".

Також про розлади харчування у жінок: причини появи, наслідки та методи лікування.

Гарвардська тарілка - це страва, яка складається з коктейлю креветок, гуакамоле, шпинату та фаршированих яєць. Ця традиційна страва розпочала свій шлях в Гарвардському університеті, де її приготовлювали для важливих подій. Тепер це популярна страва, яка може бути знайдена у багатьох ресторанах і кафе.

Вчені рекомендують уявляти приймання їжі у вигляді тарілки.

  • Одну половину страви повинні складати овочі, фрукти або ягоди. В цю категорію можна включити будь-що, що вам до вподоби.
  • 1/4 частки їжі повинні бути складними вуглеводами, такими як ціле зерно. Наприклад, пшениця, кіноа, овес, коричневий рис, гречка, цільнозернові макарони, картопля.
  • У страві ¼ складається з білкових продуктів, таких як риба, птиця, м'ясо, квасоля та горіхи.

Правило тарілки дозволяє вам експериментувати з вашим раціоном. Тут немає жорстких заборон або обмежень. Головне, щоб прийом їжі приносив вам не лише насичення, а й задоволення.

На що треба звертати увагу в контексті здорового харчування

  1. Важливою рекомендацією буде увімкнути до раціону рослинні олії, такі як оливкова, соняшникова, рапсова, кукурудзяна. Вони можуть бути використані як заправка до салату.
  2. Обмежуйте використання солодких напоїв або повністю відмовляйтеся від них, якщо це можливо. Краще обмежитися невеликою склянкою соку протягом дня.
  3. Пійте воду, каву або чай, коли відчуваєте спрагу.
  4. Рекомендована норма споживання цукру - шість чайних ложок на день для жінок і дев'ять - для чоловіків. Краще утримуватися від перевищення цієї межі занадто часто.

Відмова від обмежень та заборони - це шлях до вільної та незалежної життєвої позиції.

Сучасна дієтологія відмовилася від суворих заборон та обмежень. Головне - мати раціон, який буде повноцінним і міститиме всі основні групи продуктів. При цьому можна вибирати те, що подобається.

Відмова від улюблених продуктів через дієти та правила може викликати зриви, зайву вагу та спричиняти розлади харчової поведінки у людини.

Можна керуватися правилом 80/20. 80% їжі, яку споживаєте протягом дня, повинно бути поживними та мінімально обробленими продуктами: крупи, бобові, овочі, фрукти, білкові та кисломолочні продукти, як джерела ненасичених жирів. Інші 20% - це "їжа для радості": солодощі, снеки, фастфуд.