Основна рекомендація щодо здорового харчування, яка актуальна зараз, полягає в дотриманні принципу "гарвардської тарілки".
Також про розлади харчування у жінок: причини появи, наслідки та методи лікування.
Гарвардська тарілка - це страва, яка складається з коктейлю креветок, гуакамоле, шпинату та фаршированих яєць. Ця традиційна страва розпочала свій шлях в Гарвардському університеті, де її приготовлювали для важливих подій. Тепер це популярна страва, яка може бути знайдена у багатьох ресторанах і кафе.
Вчені рекомендують уявляти приймання їжі у вигляді тарілки.
- Одну половину страви повинні складати овочі, фрукти або ягоди. В цю категорію можна включити будь-що, що вам до вподоби.
- 1/4 частки їжі повинні бути складними вуглеводами, такими як ціле зерно. Наприклад, пшениця, кіноа, овес, коричневий рис, гречка, цільнозернові макарони, картопля.
- У страві ¼ складається з білкових продуктів, таких як риба, птиця, м'ясо, квасоля та горіхи.
Правило тарілки дозволяє вам експериментувати з вашим раціоном. Тут немає жорстких заборон або обмежень. Головне, щоб прийом їжі приносив вам не лише насичення, а й задоволення.
На що треба звертати увагу в контексті здорового харчування
- Важливою рекомендацією буде увімкнути до раціону рослинні олії, такі як оливкова, соняшникова, рапсова, кукурудзяна. Вони можуть бути використані як заправка до салату.
- Обмежуйте використання солодких напоїв або повністю відмовляйтеся від них, якщо це можливо. Краще обмежитися невеликою склянкою соку протягом дня.
- Пійте воду, каву або чай, коли відчуваєте спрагу.
- Рекомендована норма споживання цукру - шість чайних ложок на день для жінок і дев'ять - для чоловіків. Краще утримуватися від перевищення цієї межі занадто часто.
Відмова від обмежень та заборони - це шлях до вільної та незалежної життєвої позиції.
Сучасна дієтологія відмовилася від суворих заборон та обмежень. Головне - мати раціон, який буде повноцінним і міститиме всі основні групи продуктів. При цьому можна вибирати те, що подобається.
Відмова від улюблених продуктів через дієти та правила може викликати зриви, зайву вагу та спричиняти розлади харчової поведінки у людини.
Можна керуватися правилом 80/20. 80% їжі, яку споживаєте протягом дня, повинно бути поживними та мінімально обробленими продуктами: крупи, бобові, овочі, фрукти, білкові та кисломолочні продукти, як джерела ненасичених жирів. Інші 20% - це "їжа для радості": солодощі, снеки, фастфуд.