Споживання кавуна може призвести до життєво небезпечного стану.

  • 08.04.2024 09:46
  • 3 хвилини читання
Споживання кавуна може призвести до життєво небезпечного стану.

Працівники медичного центру Сент-Вінсент у Вустері, штат Массачусетс, детально описали три випадки, коли в людей розвинулася важка гіперкалімія через зловживання кавунами.

Також на тему здорового харчування: які зміни відбулися в рекомендаціях і чому все стало набагато простіше.

Гіперкаліємія - це стан, коли рівень калію в крові перевищує норму.

Нерівноважність електролітів, пов'язана з недостатнім виділенням нирками калію або його аномальним виходом з клітин, може бути небезпечною для життя і вимагати термінової медичної допомоги.

Гіперкаліємія може проявлятися слабкістю, паралічем м'язів, проблемами з диханням, з порушенням роботи серця та відчуттям нудоти. Це може призвести до розвитку різних порушень ритму серця, таких як синусова брадикардія, шлуночкова тахікардія, фібриляція шлуночків та асистолія, що може призвести до непритомності, нестійкості гемодинаміки або раптової серцевої смерті.

Кавун містить багато корисних речовин, таких як вітамін А, вітаміни групи В, вітамін С, фолієва кислота та антиоксиданти. Крім того, кавун є джерелом калію: в одній восьмій частці плоду міститься близько 16,4 ммоль, або 640 мг цієї речовини. Зайва кількість калію може погіршити стан людей з хронічними захворюваннями нирок, спричинюючи гіперкаліємію.

Каку небезпеку приносить кавун.

Смертність від нелікуваної важкої гіперкаліємії, коли рівень калію в крові перевищує 6,0 ммоль/л, може бути більше 30%. Особливо вразливі групи: люди з хронічними захворюваннями нирок, цукровим діабетом, серцевою недостатністю, а також ті, хто приймає певні ліки, наприклад, інгібітори РААС та діуретики. Якщо вчасно виявити причину гіперкаліємії, можна почати лікування і запобігти повторним випадкам.

Три пацієнти, про яких згадувалося вище, були госпіталізовані з важкою формою гіперкаліємії після вживання надмірної кількості кавуна. Двоє осіб були поміщені до інтенсивної терапії, а один перебував на клініці діалізу у Вустері на амбулаторній основі.

Важливо пам'ятати, що кавун, незважаючи на всі користі, що він приносить, є також джерелом калію. У одній товстій лусці (1/16 плода) міститься приблизно 320 мг, або 8 ммоль калію. Для людей з порушенням функції нирок така кількість калію є небезпечною для життя.