Велике споживання білка може призвести до розвитку серцево-судинних захворювань. Яка є оптимальна норма споживання білка?

  • 26.02.2024 10:01
  • 2 хвилини читання
Велике споживання білка може призвести до розвитку серцево-судинних захворювань. Яка є оптимальна норма споживання білка?

Дослідники встановили, що вживання надмірної кількості амінокислоти - лейцину, може збільшити ймовірність виникнення серцево-судинних захворювань.

Також важливо звернути увагу на те, що популярний вітамін може збільшувати ймовірність інфаркту та інсульту.

Почнемо спочатку з переваг білка. Як ми вже зазначили вище, білок - це амінокислоти, які є буквально будівельними блоками організму. Вживання достатньої кількості білка допомагає відновлювати та зміцнювати м'язові тканини. Особливо це важливо для спортсменів та просто людей, які регулярно займаються фізичною активністю.

Також, білок має важливе значення у підтримці імунної системи, транспорті поживних речовин, а також у синтезі гормонів та ферментів.

Надмір білка може шкодити серцю.

В даний час вчені виявили, що при потраплянні в організм занадто великої кількості амінокислот може збільшитися ризик серцево-судинних захворювань.

У дослідженні вказано, що раціони з високим вмістом білка сприяють активації молекулярного процесу під назвою mTOR.

Повідомляють, що майже всі амінокислоти збільшуються в крові після споживання білка, але саме лейцин активує mTOR і сигнальні шляхи в імунних клітинах, які є ключовими у розвитку атеросклерозу.

Скільки білка потрібно?

Дослідники вивчили вплив на серцево-судинну систему різних доз білка, щоб з'ясувати оптимальний рівень, необхідний для стимуляції наших імунних клітин.

Різні джерела білка мають різну концентрацію лейцину. Наприклад, протеїнові добавки та порошки мають вищий вміст лейцину, ніж цільне м'ясо, тоді як в порівнянні з рослинним білком різниця у вмісті лейцину не є дуже великою.

Також важливо, яким чином перетравлюються ці білки і яким шляхом потрапляє лейцин у кровообіг.