Ризики для психічного здоров'я дитини: яку їжу під час вагітності краще уникати.

  • 11.02.2024 16:30
  • 2 хвилини читання
Ризики для психічного здоров'я дитини: яку їжу під час вагітності краще уникати.

Це перше дослідження, що встановило пряму залежність між вживанням ультра-оброблених продуктів та підвищеним рівнем фталатів у вагітних жінок.

Дивіться також, знайшли спосіб відкласти початок менопаузи.

Якісь речовини чи сполуки, про які виникло питання, чи може бути уточнення, згадка чи цікавість.

Фталати - це хімічні речовини, пов'язані з пластиком, які можуть негативно впливати на здоров'я дитини, проникаючи через плаценту. Деякі харчові продукти, такі як фаст-фуд, суміші для тортів і безалкогольні напої, можуть містити значні кількості цих хімічних речовин.

Нащо це стільки проблем та небезпек?

Педіатр Шила Сатьянараяна з Університету штату Вашингтон пояснила, що фталати мають вплив на організм вагітної жінки і можуть спричинити серйозні ускладнення у розвитку дитини. До таких ускладнень відносяться недостатня вага новонародженої дитини та психічні розлади, включаючи аутизм.

Дослідження охопило інформацію про 1031 жінку з групи CANDLE.

У дослідженні було встановлено, що кожне 10% збільшення частки ультра-оброблених продуктів у раціоні супроводжується збільшенням концентрації фталатів на 13%.

Враховуючи ці вразливі дані, науковці закликають вагітних жінок уникає їди ультраоброблених продуктів і віддають перевагу органічним. Харчування вагітних повинно включати свіжі фрукти та овочі. Дозволено вживати нежирне м'ясо та інші корисні продукти. Щодо готових продуктів, науковці пропонують бути обережними і уважно читати склад на етикетці, обираючи продукти з мінімальною кількістю інгредієнтів.

Отже, незважаючи на те, що вченим потрібно провести більше досліджень в цій сфері, цих висновків достатньо, щоб попередити жінок про можливі наслідки шкідливого впливу фаст-фуду та обробленої їжі.

І вже зараз потрібно вживати заходів для охорони здоров'я матері та дитини, уникати продуктів, які можуть містити шкідливі хімічні речовини.