Нове дослідження харчування виявило, що рівень споживання фруктів і овочів в Україні за останній рік значно зрос.
Продукти з високим рівнем обробки, такі як випічка, солодкі напої, фаст-фуд, часто містять штучні домішки та велику кількість жиру, солі та цукру, разом із відсутністю важливих вітамінів та клітковини. Попередні дослідження вже пов'язували їх із погіршенням стану здоров'я.
Також є критично мало українців, які регулярно займаються спортом.
Вчені з Австралії, представники кількох університетів та дослідницьких інститутів, провели обширне дослідження, в якому було проаналізовано 45 метааналізів та 14 оглядових статей. Дослідження вивчало зв'язок між вживанням ультрапереробленої їжі та його негативними наслідками для здоров'я.
Продукти, які пройшли ультраобробку, збільшують ймовірність виникнення багатьох хвороб.
Згідно з цим дослідженням люди, які часто споживають вельми перероблені продукти, мають збільшений на 50% ризик померти від серцево-судинних захворювань. У них також вища ймовірність на 48-53% розвитку тривожності та загальних психічних розладів, на 22% - депресії і на 12% - цукрового діабету. Загальний ризик смерті збільшується на 21%.
Докази, що зв'язують ультраперероблену їжу з астмою, захворюваннями шлунково-кишкового тракту та деякими видами раку, є обмеженими. Така сама ситуація спостерігається щодо гіпотези про те, що така їжа може призвести до підвищеного рівня ліпідів в крові та зниженого рівня "хорошого холестерину".
Автори вимагають державного регулювання кількості вживаних ультраперероблених продуктів та пропонують заборонити їх продаж у лікарнях і школах, а також обмежити рекламу таких продуктів. Вони також закликають до економічних заходів, спрямованих на те, щоб зробити необроблені, мінімально оброблені продукти та свіжоприготовлені страви такими ж доступними, як ультраоброблена їжа.