Фрукти ківі визначаються своїм великим вмістом вітаміну C, і особливо багато його містять у сорті Gold kiwi (золотий ківі), який забезпечує 200% щоденної норми аскорбінової кислоти.
Також на цю тему можна говорити про смачний і ефективний спосіб зниження високого тиску.
Зв'язок між недостатнім надходженням вітаміну C та зниженням настрою та когнітивних здібностей відомий вже давно. Крім того, досліджено, що включення до раціону харчових продуктів, багатих на аскорбінову кислоту, супроводжується підвищенням енергії, покращенням самопочуття та зменшенням симптомів депресії.
Нове дослідження вітаміну С було проведено.
Відповідь на питання про швидкість досягнення такого ефекту у людей з дефіцитом вітаміну C донедавна залишалася невідомою, але дослідники з Нової Зеландії вирішили провести відповідні дослідження. Група вчених під керівництвом професора Темліна Коннера з Університету Отаго виконала експеримент, в якому взяло участь 155 добровольців у віці від 18 до 35 років, у яких виявили дефіцит вітаміну C в крові (менше 40 мікромолей на літр).
Всі учасники дослідження були розділені на три групи. Протягом 8 тижнів, під час експерименту, одна група щодня отримувала вітамін С у формі жувальної таблетки (250 мг), друга група отримувала плацебо, а третя група споживала два плоди ківі сорту SunGold kiwi.
Кожні 48 годин учасники, використовуючи мобільні додатки, оцінювали своє емоційне самопочуття, загальний стан здоров'я, якість сну та рівень фізичної активності. Крім цього, волонтерам кожні 14 днів вимірювали рівень вітаміну С у крові.
Ківі покращує настрій та підвищує рівень вітаміну С.
Аналізи показали, що рівень вітаміну C в організмі учасників, які приймали аскорбінову кислоту та вживали ківі, стабілізувався протягом двох тижнів. Серед тих, хто щодня вживав ківі, спостерігалось поліпшення настрою та підвищення життєвого тонусу вже через чотири дні. Позитивний ефект тривав протягом 14-16 днів, супроводжувався покращенням психологічного благополуччя.
Учасники, які вживали вітамін C у таблетках, помітили позитивні зміни у своєму настрої лише з 12 дня експерименту. Вчені провели дослідження з використанням методу iAUC і встановили, що ківі має більший вплив на покращення загального настрою та емоційного стану, ніж приймання таблеток з аскорбіновою кислотою, порівняно з плацебо. Однак, після коригування цей ефект не залишався.