Опровержено один з найпоширеніших міфів про вживання алкоголю.

  • 26.02.2024 20:15
  • 3 хвилини читання
Опровержено один з найпоширеніших міфів про вживання алкоголю.

Обговорюється правило, яке стверджує, що споживати алкогольні напої потрібно з обережністю відповідно до їх міцності. Не можна "знижувати" градус напоїв і слід починати вечірку зі слабших алкогольних напоїв, а завершувати – міцнішими.

Також варто обговорити, як алкоголь впливає на сон: нові дослідження.

Це пояснювали тим, що вживання слабких алкогольних напоїв перед міцними може зменшити ризики відчуття сильного похмілля наступного дня. Німецькі вчені спростували цю популярну гіпотезу.

Відомості про свіжий науковий дослідник

Науковці досліджують вплив порядку споживання пива та вина на тяжкість похмілля. Щоб перевірити тезу про те, що "не можна знижувати градус", вчені залучили 90 студентів у віці від 19 до 40 років до експерименту і розділили їх на три групи.

Як відбувався експеримент:

  • Перша компанія вживала пиво, поки рівень спирту в крові не досяг 0,05%. Потім вони перейшли на вино і продовжували пити, доки вміст алкоголю в крові не досяг 0,11%.
  • Друга група провела експеримент у зворотному порядку, аналогічний першій групі.
  • Третя група вживала лише пиво або лише вино.

Після кожного випитого алкоголю учасників опитували щодо їхнього самопочуття та рівня сп'яніння, як вони відчували себе. Наступного ранку учасники оцінювали інтенсивність похмілля за шкалою від 0 до 7 в залежності від того, наскільки вони відчували спрагу, нудоту, втому та запаморочення.

Через тиждень групи помінялись ролями: ті учасники, які спочатку пили пиво, цього разу почали з вина, в той час як винна група перейшла на пиво. Між тим контрольна група, яка під час експерименту вживала лише пиво, також змінила напої і почала пити вино.

Що виявили вчені - це те, що знову відкриття мікробної екології може змінити уявлення про життя на планеті. У 50-х роках минулого століття мікробні цикли збудили вчених, але той час був їхнім забуттям.

Спосіб споживання алкоголю не впливав значно на важкість похмілля. Але важливою була кількість спожитого алкоголю і той час, за який він був випитий.

Деякі люди можуть відчути похмілля від однієї порції алкоголю, тоді як інші можуть випити багато й уникнути цього неприємного стану. Справжнє значення має кількість алкоголю, який ви споживаєте, - відзначила Сандра Аревало з Академії харчування та дієтології США.

Вона пояснила, що якщо вживати надмірно багато алкоголю і дуже швидко, ми не даємо нашій печінці часу вивести алкоголь з крові. В результаті, наступного дня ми відчуваємо себе погано через алкогольну інтоксикацію.