Новий спосіб видавлювання яблок у чотири рази підвищив користь соку.

  • 27.02.2024 10:31
  • 2 хвилини читання
Новий спосіб видавлювання яблок у чотири рази підвищив користь соку.

Яблука, подібно до інших фруктів, містять поліфеноли - природні антиоксиданти, які відомі своїм позитивним впливом на серце, мозок та імунітет. Особлива група цих сполук, флаван-3-оли, допомагає регулювати кров'яний тиск, рівень холестерину та цукру в крові.

Також зайве споживання білка може спричиняти серцево-судинні захворювання: яка кількість є нормою?

Новий метод віджимання соку з яблук

Незважаючи на те, що переробка яблук у сік знижує їх корисні властивості, учені з Гайзенхаймського університету (Німеччина) розробили метод зменшення цих втрат за допомогою спірального пресу з фільтрацією, під час якого кисень видаляється завдяки вакуумному віджиму.

Один із учасників дослідження професор Штефан Дюсслінг пояснив, що кисень сприяє швидкому руйнуванню флаван-3-олів та вітаміну C.

У чотири рази більше користі

У вчені використали мас-спектрометрію та рідинну хроматографію для порівняння соків, які були отримані за допомогою класичного методу та нового методу спірального пресу з фільтрацією. Згідно з дослідженням, сік, знайдений за допомогою нового методу, був менш схильний до окислення і містив у чотири рази більше флаван-3-олів та інших поліфенолів, ніж сік, отриманий традиційним методом.

Однак науковці відзначили, що всі пробірки соку мали однаковий вміст сухих розчинних речовин, рівень цукрів та загальну кислотність, незалежно від методу віджиму. Навіть з використанням нової технології, яка дозволила підвищити вміст флаванолів у соку, дієтологи підкреслюють значний вміст цукру в яблучному соку і рекомендують віддавати перевагу цілим фруктам натомість соків.