Нейробіологи пояснюють, чому самотні жінки відчувають тягу до шкідливої їжі.

  • 05.04.2024 14:15
  • 3 хвилини читання
Нейробіологи пояснюють, чому самотні жінки відчувають тягу до шкідливої їжі.

Суб’єктивне відчуття самотності - це особисте сприйняття людини, яке не завжди відповідає кількості її фактичних соціальних зв'язків чи підтримці від суспільства. Паралельно існує об’єктивне соціальне відчуження (соціальна ізоляція), яке виявляється у рідкісних соціальних контактах, наприклад, під час карантинних обмежень у зв'язку з пандемією.

Також про те, кому потрібно робити понад 10 тисяч кроків, щоб не набирати вагу

Незважаючи на те, що самотність є суб'єктивним відчуттям, вона може серйозно впливати на людське здоров'я. Деякі дослідження показують, що почуття самотності можуть призвести до передчасної смерті та розвитку хронічних захворювань, таких як серцево-судинні захворювання та атеросклероз. Крім того, самотність часто викликає порушення харчової поведінки, проблеми з психічним здоров'ям, ожиріння та погіршення когнітивних функцій.

Останнє дослідження займається вивченням впливу почуття самотності.

Для того щоб краще зрозуміти причини цих порушень і ефективніше боротися з ними, група вчених з Каліфорнійського університету (США) вирішила провести дослідження біологічних механізмів, які впливають на організм людини через почуття самотності.

Дослідники опитали 93 жінок у віці від 18 до 50 років, щоб визначити їхнє відчуття соціального відчуження, зокрема оцінити, наскільки часто та наскільки якісно вони отримують емоційну та фізичну підтримку від рідних, колег та друзів.

Після цього учасниць дослідження розділили на дві категорії: з високим і низьким рівнем соціальної ізоляції. Науковці провели вимірювання індексу маси тіла, складу тіла (відсоток жиру та м'язової маси), а також вивчили їхня харчування та його якість у обох групах.

Самітність впливає на харчову поведінку

Вчені виявили, що жінки з високим рівнем соціальної ізоляції зазвичай мають більший відсоток жиру, погану якість харчування, а також високі рівні тривоги та депресії.

Учасницям дослідження демонстрували зображення різних страв - від солодкого до гострого. Під час перегляду фотографій вимірювалася активність їхнього мозку за допомогою магнітно-резонансної томографії. Очікувано, у групи учасниць, які почувають себе самотніми, було виявлено збільшену активність у ділянках мозку, пов'язаних з бажанням їсти висококалорійну та солодку їжу, а також зниження активності у зоні мозку, відповідальній за контроль харчової поведінки.