Не тільки кава може допомогти вам прокинутись і сконцентруватись.

  • 19.02.2024 10:01
  • 4 хвилини читання
Не тільки кава може допомогти вам прокинутись і сконцентруватись.

Суспільство наказує сучасній людині починати день з кави, щоб прокинутися, а вечором пити чай, щоб заспокоїтися. І якщо з впливом кави все досить очевидно, то чай, виявляється, не такий простий. Він може і заспокоювати, і робити бадьорим, а деякі навіть збуджуються від пуеру.

"Як впоратися з перевтомою від кави: що робити, коли серце калатається, трясуться руки і страшно"

Як чай впливає на кognіtyvні функції?

Поліфеноли, такі як флавоноли, теафлавіни та катехіни, є об'єктом особливого інтересу для вчених. Особливу увагу вони приділяють катехіну EGCG у контексті чаю. У рамках одного дослідження учасників поділили на дві групи. Перша група пила чай з EGCG, а другій групі давали плацебо, який був схожий на смак та колір чаю.

Після прийому чаю ці люди були надягнуті спеціальні шапочки з електродами на голови і попросили виконувати завдання. Вчені за допомогою електроенцефалограми помітили зростання альфа-, бета- та тета-активності у "чайній" групі у порівнянні з групою плацебо – це вказує на спокійний і концентрований стан мозку. Спокій і зниження рівня стресу були помічені і самими учасниками експерименту.

Теанін - це амінокислота, яка може проникати через гематоенцефалічний бар'єр і потрапляти в мозок через кровообіг. Після входження в мозок він впливає на центральну систему стресу - гіпоталамо-гіпофізарно-надниркову систему, де регулює вироблення гормону кортизолу і реакцію на стрес, натискуючи на потрібні "важелі".

Вчені вважають, що L-теанін може "заспокоювати" мозок вибірково - лише ті частини, які не використовуються для виконання поточного завдання. Це дозволяє нам зосередитися на важливому і відволікатися від "шуму", що не стосується завдання.

Кофеїн. Дослідження показують, що теанін в поєднанні з кофеїном може тимчасово покращувати ефективність робочої пам'яті та швидкість реакції. Однак поки що невідомо, як кофеїн взаємодіє з катехіном EGCG, про який йшлося вище.

Вплив чаю на ризик розвитку деменції.

Вивчення показують, що ретельне вживання чаю може бути корисним для здоров'я, оскільки воно може захищати від розвитку деменції.

Одне з наукових досліджень провело порівняння між людьми похилого віку, які регулярно вживали чай, і тими, хто цього не робив. Виявлено, що ті, хто пив хоча б одну чашку чаю на тиждень, краще впоралися з завданнями, пов'язаними з робочою пам'яттю та обробкою інформації.

На жаль, ми не контролювали вживання чаю, його кількість та концентрацію, тому ми були скептично налаштовані до побічних ефектів. Варто зауважити, що вживання кави також не давало схожих результатів. Можливо, причиною "чарівних" властивостей чаю є його нейропротекторні властивості, які забезпечують катехіни і теанін. Катехін ЕГКГ теоретично підтримує здоров'я судин мозку, а L-теанін може покращувати його пластичність.