Вчені з Інституту Пастера у Франції та Каролінського інституту в Швеції спільно провели дослідження, щоб вивчити різні фактори, які можуть впливати на роботу імунної системи людини, зокрема, її захисну реакцію проти іноземних антигенів. Цей вплив може впливати на ймовірність виникнення хвороб.
Науковці частково відновили репутацію червоного м'яса, заявивши, що воно не така шкідлива продукція, як раніше вважалося.
Як працює імунітет?
Коли зіштовхуємося зі шкідливими мікроорганізмами, на нашу допомогу приходять клітини імунної системи - моноцити, макрофаги, Т- і В-лімфоцити, клітини-вбивці та інші. Вони виробляють спеціальні білки - низькомолекулярні регулятори, відомі як цитокіни, які співпрацюють для координації захисних механізмів організму, включаючи контроль запальних процесів та імунну відповідь на чужорідні антигени.
Цитокіни у людей відрізняються і залежать від умов оточуючого середовища і генетичних факторів. Дослідники намагалися встановити, які фактори мають важливе значення в цьому процесі.
Наукова група відкрила своє дослідження, спрямоване на вивчення різноманітності імунної системи у 1000 здорових осіб. Дослідники досліджували 136 факторів, які можуть спричиняти відмінності у виділенні цитокінів. В список факторів увійшли соціально-демографічні змінні, а також спосіб життя та харчові звички.
Паління має негативний вплив на імунітет.
Внаслідок дослідження було встановлено, що трьом факторам - курінню, латентній формі цитомегаловірусної інфекції та індексу маси тіла - найбільш важлива роль у впливі на змінність вироблення цитокінів.
Вплив куріння на імунітет стосується як вроджених, так і адаптивних функцій. Однак, вплив на вроджений імунітет є тимчасовим і зникає після припинення куріння, тоді як вплив на адаптивну імунну відповідь продовжує проявлятися і навіть через багато років після припинення куріння. Ця шкідлива звичка впливає на рівень цитокінів, які вивільняються відповідно до проникнення патогенів.
Індекс маси тіла та наявність цитомегаловірусу також виявляють помітний вплив на вироблення цитокінів, але їхні коливання досягають рівня впливу, еквівалентного віку, статі та генетики - інших факторів, які не залежать від нашого впливу, констатують вчені.