Молоко є надзвичайно корисним навіть для осіб, які мають непереносність лактози.

  • 23.01.2024 16:04
  • 3 хвилини читання
Молоко є надзвичайно корисним навіть для осіб, які мають непереносність лактози.

Більшість дорослих на Землі (приблизно 65%) не перетравлює лактозу. Цей вуглевод міститься в молочних продуктах і, зазвичай, розщеплюється ферментом лактазою в оболонці тонкого кишківника. Але якщо лактаза відсутня, лактоза потрапляє до товстого кишківника. Там бактерії метаболізують лактозу та виділяють суміш газів (діоксид вуглецю та метан), що може спричинити різні проблеми з кишками.

Також проектується на тему Як корисні протеїнові батончики.

Але науковці встановили, що споживання молока при нестачі лактази може мати позитивний ефект: неперетравлена лактоза стає їжею для бактерій, що призводить до збільшення їхньої різноманітності та допомагає знижувати ризик розвитку діабету 2 типу.

Нові дослідження непереносності лактози показуються.

Дослідники прийшли до такого висновку, вивчивши генотип, мікробіом кишківника та рівні метаболітів у крові в 12 тисяч учасників Дослідження здоров'я іспаномовної спільноти протягом шести років спостереження.

Вчені провели дослідження, щоб оцінити вплив споживання молока на здоров'я людей. Для цього було використано два методи: дієтичні інтерв'ю, під час яких учасників просять перерахувати всі продукти та напої, які вони спожили протягом останніх 24 годин, а також опитувальник про харчові уподобання. В результаті дослідження встановлено, що збільшення споживання молока на одну порцію на день призводить до зниження ризику розвитку діабету 2 типу на 30% у тих учасників, у яких ген лактази неактивний. Цей зв'язок між споживанням молока, генотипом лактази та ризиком розвитку діабету 2 типу був пізніше підтверджений у Британському біобанку, де дослідження проводилися на 167 тисячах людей.

Молоко сприяє зростанню корисних мікроорганізмів

Під час аналізу мікробіому у учасників дослідження виявлено явну зміну кількості кишкових бактерій, зокрема біфідобактерій. Крім того, у людей, які мають недостаток лактази і споживають молоко, виявилися зміни у профілях метаболітів у крові, наприклад, збільшення рівня індолпропіонату – корисного метаболіту, що утворюється у кишківнику. Ці зміни пов'язані з певними бактеріями, які присутні у молоці.

Це нове дослідження розширює наше розуміння непереносності лактози. Протягом багатьох років ми вважали, що людям, які стикаються з цією проблемою, краще уникати молока. Навіть з'явилися продукти без лактози. Проте, тепер ми виявляємо, що навіть ті, хто має непереносність, можуть отримати користь від споживання молока.