Виявилося, що так звана гнучка дієта, яка передбачає обмеження м'яса, але не його повну відсутність, сприяє зниженню ризику серцево-судинних захворювань. Тимчасом люди, які споживають багато м'яса, мають гірший стан серця та кровоносних судин, ніж ті, хто повністю відмовився від його споживання.
Також важливо враховувати, що споживання надлишкової кількості білка може призвести до розвитку серцево-судинних захворювань. Яка ж кількість білка є нормою для організму?
Нове дослідження вивчає вплив різних дієт.
Багато вчених вже відзначали позитивний вплив рослинної дієти на серцево-судинну систему, але дослідники з Німеччини вирішили перевірити, чи має такі ж корисні властивості гнучка дієта з великою кількістю рослинної їжі та обмеженим споживанням м'яса.
Науковці зі Ганноверського університету провели дослідження, під час якого вони вивчали різні фактори, що можуть впливати на здоров'я серця, у трьох групах людей. А саме, у тих, хто споживає велику кількість м'яса, веганів та флекситаріанців – осіб, які ставляться до харчування гнучко і не виключають жодних певних груп продуктів.
У дослідженні взяли участь 94 дорослих у віці від 25 до 45 років. Учасники були розділені на три групи в залежності від кількості спожитого м'яса: флекситаріанці, які споживали менше 50 грамів м'яса на день; всеїдні, які споживали 170+ грамів м'яса; та веганів, які взагалі не споживали продуктів тваринного походження.
На початку дослідження учасникам було зроблено аналіз крові для визначення біомаркерів серцево-судинних захворювань. Також проводили вимірювання артеріального тиску, індексу маси тіла та жорсткості артерій.
Обмеження вживання мʼяса корисне для здоров'я серця.
Після аналізу даних вчені прийшли до висновку, що гнучка дієта пов'язана з меншими рівнями деяких біомаркерів, які вказують на ризики для серцево-судинного здоров’я.
Показники глюкози в крові у трьох групах були майже однаковими. Вегани мали найнижчу концентрацію інсуліну натще порівняно з двома іншими групами. Дослідники також дослідили ліпідні маркери - рівень загального холестерину та "поганого" холестерину (ліпопротеїнів низької щільності), вищий рівень яких пов'язаний із серцево-судинними захворюваннями.
Як виявилося, у флексітаріанців та веганів ці показники були значно нижчими, ніж у всеїдних. У цих двох групах також спостерігалася суттєво нижча концентрація тригліцеридів натще. Вчені також дослідили важкість метаболічного синдрому за показниками ІМТ та обхвату талії. Флексітаріанці мали найкращі результати, за ними йшли вегани, а у любителів м’яса були найгірші показники.
Виявлено, що флексітаріанці мають таку ж перевагу щодо гнучкості артерій, як і вегани та всеїдні люди. Проте значення систолічного та діастолічного артеріального тиску були приблизно однакові в усіх трьох групах.
Порівняння харчових звичок учасників показало, що всеїдні люди їдять не лише більше м'яса, але також солодощів, газованих напоїв, алкоголю та молочних продуктів, ніж вегани та флекситаріанці (вони, навпаки, споживали більше фруктів, овочів, горіхів і насіння).