Чому треба пити чай: три вагомі аргументи

  • 27.03.2024 15:19
  • 4 хвилини читання
Чому треба пити чай: три вагомі аргументи

Сучасне суспільство підштовхує людину пити каву зранку, щоб оживитися, а ввечері чай, щоб відпочити. Якщо ефект кави досить очевидний, то чай виявляється складнішим. Він може як заспокоювати, так і оживляти, а деякі навіть відчувають ефект від пуеру. Поглянемо, що наука говорить на цю тему.

Кава також має вплив на здоров'я м'язів.

Унікальність ферментованих чаїв полягає в тому, що під час їх виробництва листя взаємодіє з мікроорганізмами. Цей процес змінює хімічні характеристики чаю, його смак та аромат.

Чай допомагає сконцентруватися.

Вчені виявили в чаї речовини, які можуть впливати на когнітивні функції, зокрема поліфеноли, флавоноли, теофловини та катехіни. Особливий інтерес вчених викликає катехін EGCG. У одному дослідженні учасників розділили на дві групи.

Учасники першої групи пили чай із вмістом EGCG. Іншій групі дали напій, схожий на смак та колір плацебо. Після чаювання їм наділи на голови шапочки з електродами та попросили виконувати завдання. На електроенцефалограмі вчені зафіксували у чайній групі зростання альфа, бета та тета активності порівняно з групою плацебо.

Ці мозкові хвилі відображають спокійний та концентрований стан. Спокій і зниження рівня стресу були помічені й самими випробуваними. Тіанін, L-тіанін може проникати через гематоенцефалічний бар'єр, тобто потрапляти в мозок через кровообіг.

Як чай здатен заспокоїти

Проникаючи у мозок, L-теанін може впливати на центральну систему управління стресом, натискуючи на потрібні важелі та знижуючи рівень гормону кортизолу та реакцію на стрес. Вчені вважають, що L-теанін може заспокоювати мозок вибірково, діючи лише на ті його ділянки, які не задіяні у виконанні поточного завдання. Це дозволяє нам краще сконцентруватися на важливому і не відволікатися на зайві речі.

Дослідження показують, що тіанін у поєднанні з кофеїном може тимчасово покращувати ефективність нашої робочої пам'яті та швидкість реакції. Проте, поки неясно, як кофеїн взаємодіє з котиніном та ГКГ, про який ми говорили раніше.

Як чай впливає на мозок

Деякі дослідження вказують на те, що постійне вживання чаю може бути захистом від розвитку деменції. Одне з таких досліджень порівняло старших людей, які регулярно пили чай, з тими, хто цього не робив. Виявилося, що ті, хто вживав хоча б одну чашку чаю на тиждень, краще впоралися з завданнями, що вимагали робочу пам'ять та обробку інформації.

Звідома правда, що вживання чаю, його кількість та концентрація не були контрольовані, тому ми сприймали отримані висновки з певним сумнівом. Варто зазначити, що вживання кави не викликало подібних ефектів. Існує можлива пояснення для цих чарівних властивостей чаю. Теоретично катехін і GCG підтримують здоров'я кровоносних судин мозку, а L-теанін може сприяти його пластичності.

Ідея пити чашку чаю для попередження деменції приваблива, але використання пуеру чи габу для лікування когнітивних порушень не є відповідним. Краще вважати це за приємне поєднання, ніж сподіватися на дивовижне одужання, лікуючись чаєм на іншому континенті. Якщо у вас виникають проблеми з пам'яттю, концентрацією чи інші когнітивні порушення, обов'язково зверніться до лікаря.