Переваги кефіру
Кефір - це кисломолочний напій, отриманий в результаті ферментації молока спеціальними кисломолочними бактеріями та дріжджами.
Не лише традиційно: чому кава може припинити діяти тонізуюче і навіть викликати втому.
Компоненти кефіру містять багато корисних речовин.
- білки, жири та вуглеводи - основні компоненти харчування.
- вітаміни (групи В, D, Е, К); -> вітаміни (групи В, Д, Е, К);
- мінерали (кальцій, фосфор, магній та інші); -> мінеральні речовини (кальцій, фосфор, магній та інші);
- пробіотики - це живі молочнокислі бактерії.
- Білки складаються з амінокислот.
Крім пробіотиків, вітамінів та мінералів, у кефірі міститься триптофан. Ця амінокислота є попередником серотоніну та мелатоніну – гормонів, які контролюють настрій, розслаблення та регулюють цикл сну та бодайки. Тому кефір може покращити якість сну та допомогти засинати швидше.
Пробіотики. Дослідження показують, що постійне вживання кефіру позитивно впливає на баланс мікроорганізмів у мікробіомі, зменшуючи симптоми запальних захворювань кишківника.
Кефір - корисний продукт для кісток та м'язів, оскільки містить в собі кальцій і білки, які сприяють їх зміцненню. Також кефір містить вітамін D, який допомагає краще засвоювати кальцій.
Контроль рівня цукру. Вживання кефіру як додаткової терапії може допомогти контролювати рівень цукру в крові. Дослідження людей з діабетом типу 2 показали, що споживання 600 мл кефіру на день знижує рівень глюкози. Варто зауважити, що хоча кефір може бути корисним, він не заміняє прийом призначених лікарських засобів.
Зниження рівня стресу. Споживання кефіру разом з іншими здоровими звичками може допомогти знизити рівень стресу. Вважається, що кефір сприяє виробленню гамма-амінобутиричної кислоти (ГАМК), яка має заспокійливий вплив на мозок. А вітаміни групи B, магній та триптофан допомагають стабілізувати настрій.
Кефір, залишений на ніч
Існує обмежена кількість наукових досліджень, які досліджують вплив кефіру на засинання. Це ускладнює можливість зробити чіткі висновки.
Одне з досліджень показало, що споживання кефіру жінками у постменопаузі знижувало рівень стресу і покращувало якість сну. Учасниці зауважували, що після вживання кефіру вони відчували себе бадьорішими. Деякі компоненти кефіру, такі як триптофан, кальцій та пробіотики, можуть позитивно впливати на сон.
Для підтвердження точного механізму впливу кефіру на сон та визначення оптимальних доз і режимів споживання потрібні подальші якісні дослідження.