Чи є насправді пальмова олія такою шкідливою: опровержуємо найпоширеніші міфи

  • 21.02.2024 12:31
  • 4 хвилини читання
Чи є насправді пальмова олія такою шкідливою: опровержуємо найпоширеніші міфи

Перший міф: пальмова олія не засвоюється організмом.

У людському організмі діє фермент ліпаза, який відбуває розщеплення жирів. Будь-яка олія або жир розщеплюється в кишківнику. У випадку, якщо ліпази недостатньо і жир не розщеплюється, він виходить природним шляхом.

Також на тему Як визначити, що у вас є ожиріння

Існує міф про те, що пальмова олія приводить до серцевих захворювань.

Пальмова олія містить насичені жирні кислоти, які, якщо їх споживати великою кількістю, можуть підвищити ризик виникнення серцево-судинних захворювань. Проте, також важливо враховувати вплив сидячого способу життя, відсутність фізичних навантажень та вживання надмірної жирної їжі в загальному раціоні, тому що це може також негативно вплинути на стан здоров'я.

Налягаючі жири також містяться, наприклад, у вершковому маслі, салі, яловичому та курячому жирі. У сповідь вживання налягаючих жирів не впливає на ризик виникнення ішемічної хвороби серця, проте може підвищувати рівень холестерину. Однак метааналіз показав, що відмова від налягаючих жирів на користь ненасичених не зменшує ризик інфарктів та інсультів.

Третій міф. Використання пальмової олії погіршує якість дитячого харчування.

Раніше вважалося, що пальмова олія заважає дітям на штучному вигодовуванні засвоювати кальцій. Для дитячого харчування використовували не саму олію, а виділену з неї пальмітинову кислоту. Це допомагало відтворити склад грудного людського молока.

Ця кислота утворює нерозчинні сполуки з кальцієм, які виводяться з організму дитини з фекаліями. Проте виробники виправили цю помилку, змінили склад сумішей, додали більше кальцію і знизили вміст пальмітинової кислоти.

Четвертий міф. Пальмова олія викликає рак.

Зв'язок між пальмовою олією та онкологічними захворюваннями не підтверджений. Існують лише кілька публікацій на цю тему, але докази у них суперечливі. Пальмова олія не входить до переліку канцерогенів, який складає Міжнародне агентство з дослідження раку.

Пальмова олія не є фактором ризику злоякісних пухлин, якщо дотримуватись правильного харчування. Насичені жири повинні складати менше 10% загальної кількості калорій у раціоні.

П'ятий міф. Пальмова олія має низьку якість.

Існує поширений міф про те, що в Україну приїжджає технічна пальмова олія, але її якість не перевіряється. У реальності існують спеціальні стандарти, за якими контролюється якість пальмової олії.

Якщо виявиться, що у продукті перевищено норму токсичних елементів, радіонуклеїдів, плісняви або дріжджів, його не допустять до харчової промисловості.

Проте виробництво пальмової олії може завдавати шкоду екології. Тому в західних країнах почали з'являтися товари з етикеткою, що гарантує, що олію виготовлено з дотриманням соціальних та екологічних стандартів.