Чи дійсно мʼясо може спричиняти рак?

  • 25.03.2024 17:45
  • 3 хвилини читання
Чи дійсно мʼясо може спричиняти рак?

Червоне м'ясо є чудовим джерелом білка, вітамінів та мінералів і може входити до раціону як збалансованого харчування. До категорії червоного м'яса відносяться: яловичина, свинина, баранина, телятина, оленина.

Також можна пояснити, чому виникає найпоширеніший симптом раку?

Типи червоного мʼяса

Червоне м'ясо може бути продане та подане на стіл у підготовленому вигляді. Для цього його піддають обробці шляхом копчення, соління, консервації, ферментації та інших методів, щоб збільшити термін придатності та поліпшити смакові властивості. До таких продуктів відносяться: сосиски, ковбаси, бекон, шинка, паштети та м'ясні консерви.

Страви з червоного м'яса дуже популярні та часто подаються на столах багатьох сімей. Однак, існує думка, що споживання червоного м'яса може сприяти розвитку онкологічних захворювань.

Яке м'ясо спричиняє рак?

У цьому є доля правди. Велика кількість червоного та переробленого м'яса може збільшити ризик виникнення колоректального раку на 20-30%. Це через те, що в такому м'ясі містяться хімічні сполуки, які можуть мати канцерогенний вплив на організм людини, будь вони додані штучно чи є природного походженням.

Під час споживання червоного м'яса у кишківнику відбувається розщеплення, у результаті якого утворюється речовина гем, яка є складником складних білків. При розпаді гему утворюються N-нітрозосполуки, що можуть завдати шкоди клітинам кишківника і сприяти розвитку раку цієї органічної системи. Ці ж речовини утворюються під час перетравлення переробленого м'яса.

Не все так жахливо.

Дорослій людині рекомендується споживати не більше 70 г червоного або переробленого м'яса щодня. Якщо ви переборщили, наприклад, за святковим столом, можна відмовитися від червоного м'яса наступного дня. Також можна замінити його на курку, індичку, качку або кролика.

Незважаючи на можливість розвитку раку кишківника через велику кількість червоного м'яса у раціоні, не потрібно демонізувати його. Важливо збалансовано харчуватися. Пам'ятайте, щоб половину вашого раціону складали фрукти та овочі, а також не забувайте про складні вуглеводи, такі як цільнозернові продукти, рис, картоплю та горіхи.